Opiskelijoita koskevat vakuutukset ja niiden korvauskäytäntö

 

Miten kansainvälistyä?

Kuntayhtymällä on vakiintuneita yhteistyökumppaneita Virossa, Pohjois-Irlannissa, Saksassa, Itävallassa, Italiassa, Ranskassa, Kiinassa ja Thaimaassa. Tarkemman käsityksen oman alan yhteistyökumppaneistasi saat keskustelemalla asiasta oman alasi kansainvälisyysvastaavan kanssa:

Opiskelijat voivat suorittaa osan opinnoistaan ulkomaisissa oppilaitoksissa tai työssäoppimipaikoissa. Työssäoppiminen voidaan suorittaa itse hankkimassa tai kuntayhtymän verkoston kautta hankitussa työpaikassa, jonka työssäoppimisen ohjaaja on hyväksynyt. Opiskelijan on mahdollista saada taloudellista tukea oppilaitoksesta sekä ulkomaiseen työssäoppimiseen että opiskeluun, pääosin hankerahoituksen kautta. Sinun on mahdollista toimia myös meille tulevien kv-opiskelijoiden tutor-opiskelijana. Jos tutorina toimiminen kiinnostaa, ota yhteys kv-vastaavaasi.

Mitä ulkomaille lähtevältä henkilöltä edellytetään ja miten pitää menetellä?

– Yksikön kansainvälisyysvastaava auttaa sinua perehtymään kansainvälisiin yhteyksiimme ja toimintatapoihin.

– Ole aktiivinen suunnitellessasi kansainvälisiä opintoja tai työssäoppimista. Oma aktiivisuutesi on paras tae sille, että jaksosta muodostuu antoisa.

– Oma sekä lähipiirin (perhe, vanhemmat, seurustelukumppanit…) sitoutuminen kansainväliseen jaksoon on tärkeä onnistumisen elementti. Tee huolelliset etukäteisvalmistelut matkaan liittyvissä asioissa ja keskustele asiasta oman ohjaavan opettajasi kanssa. Kysele rohkeasti lisätietoja.

– Arvioi kielitaitoasi: mitä kieliä osaat ja kuinka hyvin. Onko sinulla mahdollisuus parantaa kielitaitoasi ennen lähtöäsi?

– Tarkasta, pitääkö sinun itse järjestää asumisesi ulkomailla vai hoitaako kuntayhtymä sen.

– Tutustu huolellisesti matkahakemukseen ja palauta se alasi kansainvälisyysvastaavalle hyvissä ajoin ennen matkaa. Keskustele rahoituksesta kansainvälisyysvastaavan kanssa.

– Muista, että edustat ulkomailla oppilaitosta ja suomalaista kulttuuria 24 tuntia vuorokaudessa, joten sinulta edellytetään hyvää ja asiallista käytöstä. Lisäksi sinulta edellytetään suvaitsevaisuutta ja erilaisuuden hyväksymistä.

– Valmistaudu kertomaan kulttuuristamme, elämäntavastamme, oppilaitoksestamme ja omasta alastasi.

– Huolehdi riittävästä rokotussuojasta ja kattavasta matkavakuutuksesta. Kuntayhtymän vakuutus kattaa opiskelun ja työssäoppimisen, ei vapaa-aikaa eikä matkatavaroita.

– Selvitä viranomaisasiat kuten opintuki, verotus, oleskelu- ja työluvat.

– Keskustele ryhmänohjaajasi/ työssäoppimista ohjaavan opettajasi kanssa miten työssäoppiminen/ opiskelu ulkomailla tunnustetaan osaksi opintojasi.

– Ulkomailla opiskeluun tai työssäoppimiseen osallistuvan edellytetään laativan matkan jälkeen kirjallisen raportin sekä muutoinkin tiedottavan soveltuvalla tavalla opettajille ja opiskelijoille jakson antamista kokemuksista.

Lisätietoja ja matka-hakemuksia ulkomaille suuntautuvaan opiskeluun ja työssäoppimiseen saat yksiköiden kansainvälisyysvastaavilta.