Taideteollisuusalan perustutkinto
ARTESAANI

Tuotteen valmistuksen osaamisala
Käsityön ohjaustoiminnan osaamisala

Loimaalla

Asiakkaan persoona, kulttuurista kumpuavat ideat, tuotteen toimivuus ja laatu ovat lähtökohta artesaanin työskentelyyn. Artesaani suunnittelee ja valmistaa tuotteita, tiloja tai palveluja asiakkaille. Hän käyttää perinteisten työmenetelmien ohella alansa uusinta tekniikkaa ottaen huomioon kestävän kehityksen. Alalle on tyypillistä esteettinen, visuaalinen ja kulttuuriosaaminen, kädentaidot sekä yrittäjyys.

Artesaanin tyypillisiä työtehtäviä ovat valmistuksen ja korjaamisen lisäksi ohjaus, neuvonta ja erikoistuneet myyntitehtävät toisen palveluksessa tai itsenäisenä yrittäjänä.

Artesaani, vaatetusala
Artesaani suunnittelee ja valmistaa asiakkaille yksilöllisiä vaatteita erilaisista materiaaleista. Hän ohjaa asiakkaitaan valitsemaan tyylinsä, väriensä ja vartalonsa mukaisia asukokonaisuuksia.

Opintoihin kuuluvat vaatetusalalla

vaatteiden valmistuksen suunnittelu ja kaavoitus
vaatteiden ompelu ja neulonta
stailaaminen
muoto-, väri- ja tyylitietous

Artesaani, tekstiiliala
Artesaani suunnittelee ja valmistaa sisustus-, käyttö- tai taidetekstiilejä asiakkaille. Hän suunnittelee tekstiilien materiaalit, kuvioinnin, pintarakenteen ja värimaailman.

Opintoihin kuuluvat tekstiilialalla
• kankaankudonta perinteisesti ja tietokoneohjatusti
• huovutus, värjäys, neulonta ja muut erityistekniikat

Artesaani, sisustusala
Artesaani suunnittelee tiloja ja tuotteita sekä valmistaa suunnittelemiaan sisustustuotteita ja -kokonaisuuksia. Hän etsii suunnittelun pohjaksi tietoa pinta- ja tekstiilimateriaaleista, kalusteista ja valaisimista.

Opintoihin kuuluvat sisustusalalla
• ommeltavat sisustustuotteet
• väri-, kaluste- ja sisustussuunnitelmat
• 3D-mallinnus

Artesaani, kädentaitojen ohjaaja
Artesaani ohjaa kädentaitoja erilaisille ryhmille. Hän hallitsee useita käsityötekniikoita, työvälineitä ja materiaaleja.

Lisätiedot ja hakeutuminen Opintopolun kautta.