Usein kysyttyä

Usein kysyttyä2018-10-05T13:10:36+00:00

Mistä löydän oppisopimuspaikan?
Opiskelija etsii työpaikan itse. Vapaista työpaikoista ilmoitetaan TE-toimistojen sivuilla (www.mol.fi), jonka lisäksi kannattaa olla itse aktiivisesti yhteydessä alan työnantajiin.

Minulla on jo työpaikka. Voinko kouluttautua oppisopimuksella?
Kyllä voit, jos työpaikka vastaa ammattia, johon haluat kouluttautua. Sinun tulee sopia asiasta työnantajasi kanssa.

Millainen oppisopimustyöpaikan tulee olla?
Työpaikan tulee sitoutua oppisopimukseen. Oppisopimustyöpaikassa tulee päästä tekemään riittävästi alan työtehtäviä. Lisäksi siellä tulee olla tarpeelliset työvälineet sekä ammattitaidoltaan pätevä henkilökunta.

Oppisopimuksen palkka?
Oppisopimusopiskelijalle maksetaan alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Mikäli olet jo työsuhteessa, oppisopimus ei vaikuta palkkaasi (paitsi mahdollisesti palkattomien lähipäivien osalta). Opiskelija neuvottelee itse palkastaan työnantajansa kanssa.

Kertyykö oppisopimustyösuhteen ajalta vuosilomaa?
Kyllä kertyy. Vuosilomaa kertyy myös teoriapäiviltä, vaikka niistä ei maksettaisi palkkaa.

Mitä korvauksia työnantaja saa oppisopimuksesta?
Oppisopimustoimisto maksaa työnantajalle koulutuskorvausta, jonka määrä on tapauskohtainen. Työnantaja voi hakea paikallisesta TE-toimistosta palkkatukea työttömän työnhakijan oppisopimuskoulutukseen.

Mitä tutkintoja oppisopimuksella voi suorittaa?
Ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja ja erikosiammattitutkintoja. Ammattikorkeakoulututkintoja ei oppisopimuksella voi suorittaa.

Täytyykö opiskelijan itse hakeutua oppilaitokseen?
Ei tarvitse. Kun oppisopimus on solmittu, oppisopimuskeskus ilmoittaa opiskelijan oppilaitokseen.

Paljonko koulutus maksaa?
Tietopuoliset opinnot ovat opiskelijalle ja työnantajalle maksuttomia. Tutkintomaksu on 58 euroa.

Saanko opiskelijakortin (esim. VR) tai KELAn opintoetuuksia?
Et, koska oppisopimusopiskelijana olet työsuhteessa, josta maksetaan palkkaa. Oppisopimusopiskelu ei myöskään ole päätoimista opiskelua.

Minkä ikäiset voivat opiskella oppisopimuksella?
Opiskelijan pitää olla 15-vuotias, yläikärajaa ei ole.

Oppisopimuksen kesto?
Perustutkinnon suorittaminen kestää 2-3 vuotta, ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon suorittaminen 1-2 vuotta. Mikäli suoritetaan lisäkoulutusta ilman tutkintotavoitetta, sen kesto on 4-12kk.

Verkkopalvelusta:

Kirjautumissivu ei aukea, verkkopalveluun ei pääse?
Tarkista kirjautumisosoite https://oppisopimus.novida.fi tai klikkaa sisään etusivulla olevasta kuvalinkistä.

En muista käyttäjätunnustani tai salasanaani. Miten saan uuden?
Verkkopalvelun kirjautumissivulla on linkki Unohtuiko salasana? Klikkaa siitä, laita täppä kohtaan sähköpostiosoitteeni on ja kirjoita sähköpostiosoitteesi tekstikenttään. Lähetä ja saat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi sähköpostiisi. Sähköpostiosoitteen tulee olla sama, minkä olet ilmoittanut oppisopimustoimistoon. Mikäli palvelu ei tunnista sähköpostiosoitetta, ota yhteys oppisopimustoimistoosi.

Opiskelija ei pääse kuittaamaan arviointia.
Kun työpaikkakouluttaja on tehnyt palautteen,  näkyy opiskelijatunnuksilla palveluun kirjauduttaessa sivun vasemmassa reunassa Kuittaa arviointikeskustelu. Mikäli sitä ei näy, tarkista kouluttajaltasi että arviointi on kirjattu ohjelmaan. Mikäli olet itse myös kouluttaja, tarkista että olet kirjautunut sisään opiskelijatunnuksillasi.

Miten työpaikkakouluttaja pääsee tekemään päättöarvioinnin?
Kouluttajatunnuksilla kirjauduttaessa aukeaa hakusivu. Laita täppä kohtaan Hae päättyneitä päättöarviointia varten ja paina Hae. Sivun alalaitaan avautuu niiden opiskelijoiden nimet linkkeinä, joille päättöarvioinnin tekeminen on mahdollinen. Opiskelijan nimeä klikatessa aukeaa päättöarviointi.

Miten haetaan aikaisemmin hakematta jääneitä koulutuskorvauksia?
Klikkaa palvelusta kohtaa Toiminnalliset – > Hae korvausta ja tee arviointi, valitse kohta Hae myös aikaisemmat käsittelemättömät. Palveluun avautuu työnantajan haettavissa olevat hakemattomat palautteet / koulutuskorvaushakemukset.