Kuntayhtymäjohtaja tiedottaa

Studia Generalia
Ammatillisen koulutuksen reformiin liittyen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksen AMKE toimitusjohtaja Petri Lempinen alustaa tiistaina 7.2. klo 15.00 alkaen aiheesta ”Reformin positiiviset vaikutukset ammatilliseen koulutukseen”. Tilaisuus pidetään Myllykyläntien auditoriossa, josta videoyhteys Lietoon ja Ukiin. Tilaisuus on kaikille avoin luento ja keskustelutilaisuus.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät
Suomessa on yli 160 ammatillisen koulutuksen järjestäjää, jotka ylläpitävät yhtä tai useampaa oppilaitosta. Kolmekymmentä suurinta järjestäjää kouluttavat yli 80 % eri ikäisistä opiskelijoista. LSKKY on 37. suurin.

Ammatillisen koulutuksen rahoitus
Ammatillisen koulutuksen rahoitus on 1700 miljoonaa euroa. Tämä on 220 miljoonaa pienempi kuin vuonna 2016 ja 340 miljoonaa euroa pienempi kuin 2012. Hallitusohjelmaan kirjoitetut 260 miljoonan euron leikkaukset on toteutettu. Koulutuksen järjestäjät joutuvat jatkamaan toiminnan sopeuttamista vastaamaan tulorahoitusta. Ammatillisen koulutuksen rahoituksesta yli 70 prosenttia käytetään henkilöstömenoihin, joista suurin on opetushenkilöstö.

20 % työttömänä
Tilastokeskus julkaisi uusimmat tilastotiedot reilu viikko sitten. Peräti 20 % ammattioppilaitoksista valmistuneista jäi työttömäksi. Määrä on kaksinkertainen verrattuna korkeakouluihin. Vuonna 2015 ammattiin opiskelevia oli 325 000, joista 100 000 alle 20-vuotiaita. Tutkinnon suoritti 74 600 ja uusia opiskelijoita 122 000.

Johtoryhmässä todettua
Tarkastuslautakunta piti 1.2. kokouksen lukion tiloissa. Seuraava kokous on 3.3. Myllykyläntiellä ja aiheena on vuoden 2016 tilinpäätös.
Turun Kauppakamarin Loimaan jaoston jäsenyritykset kokoontuvat säännöllisesti keskustelemaan aamukahvitilaisuuksin. Ensimmäinen tilaisuus pidettiin viime vuonna Novidassa. Loimaan toimipaikan johdon on hyvä osallistua näihin tapaamisiin.
Novida toteuttaa ELY-keskuksen tilaaman hitsauksen osaamistarveselvityksen Loimaalla kahdelle 16 henkilön ryhmälle ja siihen liittyvän koulutuksen.
Novida ja Valmet Automotion pitivät 1.2. yhteistyökokouksen Novidassa. Kuntayhtymä hakee Varsinais-Suomen liitolta AIKO-rahoitusta yhteistyön toteuttamiseen.
Kuntayhtymä hakee valtionavustusta Liikkuva koulu –hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on lisätä lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden fyysistä aktiivisuutta.
Ammatillisen koulutuksen Erasmus+ hakemus on valmistunut ja jätetty rahoittajalle. Lukiokoulutuksen hakemusta valmistellaan ja se jätetään maaliskuun aikana.
Kevään ylioppilaskirjoituksen alkavat perjantaina 10.2. äidinkielen tekstitaidon kokeella. Novidan lukion penkinpainajaiset on 16.2 ja vanhojen tanssit ja iltatilaisuus 17.2.
Tilastointipäivänä 21.1. Novidan ammattiopistossa oli 1571 opiskelijaa ja lukiossa 237 opiskelijaa.

Hallituksen helmikuun kokousasioita
Hallituksen kokous on 28.2. ja sinne valmistellaan mm. seuraavia asioita.
– luottamusjäsenen esittäminen Lounais-Suomen koulutus Oy:n hallitukseen
– lausunto lukion erityisestä koulutustehtävästä
– opettajien lähiesimiesjärjestelmän kehittäminen
– sisäinen valvonta ja riskienhallinta
– asiakirjahallinnon johtavan viranhaltijan nimeäminen
– selvitys palkanlaskennan ulkoistamisen kustannuksista
– uudet opiskelijat 1.1.2017

Varsinais-Suomen koulutuksen järjestäjien kokous
Yksitoista ammatillisen koulutuksen järjestäjän johdon edustajaa kokoontuu tiistaina 7.2. keskustelemaan ajankohtaisista asioista Turun Ammattiopistosäätiön tiloissa pidettävään kokoukseen. Ryhmän puheenjohtaja on kuntayhtymäjohtaja Olli-Pekka Juhantila ja sihteeri kuntayhtymäjohtaja Antti Virtanen. Ryhmä kokoontuu noin 4-5 kertaa vuodessa. Kokouksissa käsitellään mm. maakunnan yhteistyöryhmä MYR:n koulutusjaoston kokouksiin tulevia asioita.

Kuntayhtymän jäsenkunnan Pöytyän kunnanjohtaja Kari Jokela jäi 31.1.2017 eläkkeelle. Kuntayhtymä onnitteli häntä.

Kuntayhtymä Uudenkaupungin kaupunginhallituksen kuultavana
Uudenkaupungin kaupunginhallitus on kutsunut kuntayhtymän edustajia kertomaan Novidan tilanteesta ja näkymistä. Tilaisuuteen osallistuvat yhtymävaltuuston puheenjohtaja Jussi Ahtiainen, yhtymähallituksen puheenjohtaja Leena Virtanen, yhtymähallituksen jäsen Paavo Pitkänen, apulaisrehtori Juha Jokinen ja kuntayhtymäjohtaja.

Lausunto hallituksen esityksen luonnoksesta lukion erityistä koulutustehtävää koskevasta sääntelystä
Kuntayhtymä antaa OKM:lle lukion erityistehtävän sääntelyn uudistamista koskevan lausunnon. Hallituksen esityksessä ehdotetaan tarkentavia säännöksiä lukion erityisen koulutustehtävän ja siihen sisältyvän rahoituksen myöntämiseen. Lausunnon valmistelee johtoryhmä, lukion rehtori ja valmistelun aikana kuullaan lukion opettajakuntaa.

Valtiolle ilmoitettujen oppilastietojen tarkastus
Tilintarkastajat ovat tarkastaneen kuntayhtymän valtiolle ilmoittamien ja valtionosuuden perusteena olleet syksyn 2016 opiskelijatiedot. Tilastokeskukselle lähetetyt tiedot täsmäsivät ryhmänohjaajien allekirjoittamiin oppilasluetteloihin sekä muihin selvityksiin.

Kuntayhtymäjohtaja vuosilomalla
Antti on vuosilomalla perjantaina 10.2.2017.


Päälliköt tiedottavat

Novidan lukio, Puistokatu 14, Loimaa
– henkilökunnan työasemat kirjautuvat/käyttävät ”Lukio opettajat” -verkkoa
– työajanseurannan leimauspääte on lukion opintotoimiston käytävällä hissin vieressä
– lukion lounasravintolassa on lounaspääte ja toimii saman tapaan kuin muutkin Novidan lounaspäätteet
Lisätietoja antaa atk-päällikkö Juha Skyttälä puh. 040 900 1335.

Työajanseuranta
Työajanseurantajärjestelmän uudet työaikakalenterit tulevat käyttöön tämän viikon aikana ja uusi työaikakalenteri asetetaan laskemaan takautuvasti 1.2.2017 päivästä lähtien. Tiedotamme henkilökuntaa sähköpostilla, kun kalenterit asetettu käyttäjille. Lisätietoja antaa atk-päällikkö Juha Skyttälä puh. 040 900 1335.


Hankkeet

Digihankkeet Novidassa – DigiTyökalut-työpajat
Hyvää alkanutta vuotta 2017 DigiTyökalut- ja DigiRoihu-hankkeiden puolesta! DigiTyökalut-hankkeen digityöpajat ja digituki käynnistyvät jälleen helmikuun alussa. Ohjelmistossa on tarjolla muutamia uusia työkaluja sekä toiveuusintoina syksyn työkaluja pienin sisältömuutoksin. Digiohjelmaa on tarjolla kolmella eri paikkakunnalla samoina viikonpäivinä kuin syksyllä eli maanantaisin työpaja pidetään Liedossa, tiistaisin Loimaalla ja keskiviikkoisin Uudessakaupungissa. Kevään työpajat aloittaa Skype-digityökalu, jonka jälkeen pajat jatkuvat pienen tauon jälkeen Moodlella.

Työpajat ovat iltapäivisin, mutta aamupäivisin on myös mahdollista saada digitukea nonstopina. Jos jokin opetuksessa käyttämäsi digityökalu ei ota toimiakseen tai työpajat eivät vastaa ongelmaasi, tule digitukeen. Katso työpajakalenterista paikkakunnat ja päivät. Kiinnostuitko? Ilmoittautumiset digitukeen tai työpajoihin jarkko.kantola(at)novida.fi tai p. 040 900 1343.
Jos digityöpajan ajankohta on huono tai digiosaamisen tarvetta olisi koko tiimissä omalla aiheella, ota yhteyttä, voimme sopia erikseen oman digitapaamisen tiimin aikataulun mukaan.

Digitaalisten työkalujen käyttö opetuksessa -hankkeen blogi löytyy osoitteessa digityokalut.blogspot.fi, jonka kautta saat lisätietoa työpajoista ja pajateemoista sekä digityökaluista.

DigiTyökalut – Työpajakalenteri
Skype
Moodle 1
Moodle 2

DigiRoihun koulutukset
Turun lähellä asuvilla/töissä käyvillä on mahdollisuus osallistua DigiRoihu-hankkeen tarjoamiin koulutuksiin TOP-keskuksessa Turussa. DigiRoihun koulutuksien kevään tarjontaa löytyy alta:

iPad-alkeet
OneDrive-sivustot -työpaja
iPad opetuksen ja oppimisen välineenä
Office 365- ja OneDrive-perusteet
Verkon avoimet palvelut oppitunnilla
Design for all! 2017
OneNote Class Notebook

Lisätietoja antaa Jarkko Kantola, puh. 040 900 1343.


 

Tapahtumia ja kuvia viikon varrelta

Tammikuun viimeisellä viikolla Raisiossa pidetyissä Taitaja 2017 semifinaalissa itsensä jatkoon selvittäneet kokkiopiskelijat Julia Nikusaari ja Riku Räisänen alkavat valmentautumisen varsinaiseen finaaliin. Finaalikisa pidetään Helsingin Messukeskuksessa 15.- 18.5.2017. Novidan menestys karsinnoissa oli suorastaan loistava. Myös toinen kilpailupari Riia Saari ja Meri Lahdenranta sijoittuivat karsinnassa seuraaviksi ja ovat siten varajoukkueena Julialle ja Rikulle. Kuvassa vasemmalta Riku Räisänen, Meri Lahdenranta, Riia Saari ja Julia Nikusaari.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tuu #messiin -tapahtuma Uudessakaupungissa 4.2.
Novida osallistui näyttävästi Tuu #messiin -messuille viime lauantaina. Messujen järjestäjän oli Ukipolis yhteistyökumppaneineen. Messujen teemana oli työ, asuminen, palvelut, harrastukset ja elämä –  “Löydä työ, löydä uusi elämä Vakka-Suomesta”. Näytteilleasettajia oli lähemmäs 30 ja vierailijamäärä yllätti vähintäänkin positiivisesti. Hulinaa siis riitti myös Novidan messuosastolla.

Sote-opettajat mittasivat vierailijoiden puristusvoimaa.

Tarjolla oli perinteistä messujaettavaa.

Paikalla nähtiin arvovaltaisia vieraita. Kuningas Kustaa II Aadolf kävi tervehtimässä meitä myös Novidan messuosastolla.

Muitakin arvovaltaisia vieraita tapasimme. Apulaisrehtori Juha Jokinen kävi myös puristelemassa kahvaa.

Yleisön suurta kiinnostusta herätti tämä pömpeli, joka tulostaa muovista kolmiuloitteisena lähes mitä vain. Marko Kivistö esitteli 3D-tulostusta.