Ostamalla kotimaista ja paikallista hunajaa tuet suomalaista ruuantuotantoa sekä lähipeltojen ja -niittyjen pölytystyötä. Nappaa tästä käyttöön ammattiopisto Novidan kokkiopiskelijoiden kehittelemät hunajaiset reseptit!

Teksti ja kuvat Jaana Tapio

Opiskelijat Jenni Ala-Nissilä (vas.) ja Oona Hirn ovat toisen vuoden kokkiopiskelijoita.

Ravintola- ja cateringalan opiskelijat Jenni Ala-Nissilä ja Oona Hirn asettelevat omenapiirakan kylkeen hunajakrokanttijäätelöä. Pääruoka eli pariloitu lohi on kohta valmis, ja alkuruoka halloumi-melonisalaatti hunajaisella siemennäkkärillä odottaa sekin jo pöydällä. 

Ruokalajit ovat Loimaan ammattiopisto Novidan ravintola-alan opiskelijoiden vastaus pyyntöömme kehitellä loimaalaisten iloksi hunajaa sisältäviä reseptejä.

”Lähdimme yhdessä pähkäilemään ideoita ja kirjasimme ajatuksia paperille. Hunajaahan voi käyttää vaikka missä”, opettaja Lasse Alisaari sanoo.

Esimerkiksi jugurtissa, teessä, marinadeissa, smoothiessa… Oikeastaan kaikkialla, missä halutaan korvata valkoinen sokeri terveellisemmällä vaihtoehdolla, Alisaari ja opiskelijat tuumivat. Myös maustetut hunajat, kuten mustikka- tai mansikkahunaja, voivat antaa ruokiin erilaista vivahdetta.

”Hunajassa on valkoiseen sokeriin verrattuna enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita, vaikkei toki hunajaakaan kannata kerralla valtavasti syödä”, Alisaari pohtii.

Hunaja on myös sokeria tehokkaampi makeuttaja, koska se aistitaan sokeria 1,3 kertaa makeammaksi, vaikka siinä on 20 prosenttia vähemmän energiaa.

Hunajainen siemennäkkäri sopii halloumi-melonisalaatin lisukkeeksi.
Hunajainen siemennäkkäri sopii halloumi-melonisalaatin lisukkeeksi.

Kaikki hyvä tallella

Hunaja kannattaa ostaa kotimaisena ja paikallisena, koska kotimaista hunajaa ei käsitellä kemiallisesti, kuten jotkut ulkomaiset serkkunsa. Niinpä kotimaisessa hunajassa on varmasti tallella entsyymit ja muut hyödylliset aineet. Ulkomaiseen hunajaan on myös voitu lisätä sekaan halpoja sokerisiirappeja.



”Kyse on myös siitä, mihin raha jää. Kun ostetaan paikallista, tuo se paikkakunnalle verotuloja ja työpaikkoja. Samalla tiedetään hunajan alkuperä, toisin kuin joskus ulkomaisen hunajan kohdalla”, Alisaari sanoo.

Samalla hunajan ostaja tukee lähiseudun pelto-, puutarha- ja luonnonkasvien pölytystyötä, jota mehiläiset tekevät kerätessään ympäristöstään mettä ja siitepölyä. Hunaja on muutenkin ekoruokaa: Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston tutkimuksen mukaan sen hiilijalanjälki on jopa nettopositiivinen, kun lasketaan mukaan pölytyspalvelusta saatava hyöty. 

Pariloidun lohen maustaa aurajuustokreemi, joka on makeutettu hunajalla. Makua tulee myös tilliöljystä.

Loimaa, mukava opiskelukaupunki

Vihdoin pääsemme maistamaan hunajalla maustettuja annoksia. Hunajanäkkäri rouskuu kivasti hampaissa, lohen kaverina tarjoiltu sinihomekreemi on mukavan makeaa ja itse tehty jäätelö suorastaan sulaa suussa. Annokset ovat täysi napakymppi!

Taika-opetusravintolassa ruokailee yleensä oppilaitoksen henkilökuntaa sekä satunnaisia muita asiakkaita, mutta myös ravintola- ja cateringalan opiskelijat pääsevät itse herkuttelemaan omilla keitoksillaan, toisin kuin joissakin muissa alan oppilaitoksissa.

”Toki ruokia joka tapauksessa maisteltaisiin valmistuksen aikana, mutta meistä on kiva, että omasta työstään saa kokonaisvaltaisen käsityksen myös istumalla pöytään syömään”, Alisaari kertoo.

Jenni Ala-Nissilä ja Oona Hirn eivät vielä tarkkaan tiedä, minkälaisiin töihin aikovat ravintola-alalla tähdätä.

”Ainakin on ollut ihan kiva tehdä suurkeittiöllä isoja ruokamääriä. Pääsee sekoittamaan isoa pataa, kun kotona laitetaan ruokaa vain pienessä kattilassa”, Ala-Nissilä pohtii.

Loimaa on heistä mukava opiskelukaupunki etenkin siksi, että ammattiin opiskeleville on paljon valinnanvaraa. Kumpikin on paikkakunnalta kotoisin, joten tuntui mukavalta jäädä tuttuihin ympyröihin, joissa lähes kaikki tuntevat toisensa.

”Vielä on puolitoista vuotta aikaa miettiä jatkovaihtoehtoja”, Alisaari muistuttaa kakkosvuoden opiskelijoita.

Lähde: Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Novidan hunajaiset reseptit

Hunajainen siemennäkkäri

2 ½ dl maissijauhoja

½ dl pellavansiemeniä

1 dl kurpitsansiemeniä

1 dl auringonkukansiemeniä

1 dl seesaminsiemeniä

2 dl ½ kiehuvaa vettä

½ dl öljyä

½ dl hunajaa

pinnalle sormisuolaa

  • Lämmitä uuni 150-asteiseksi (kiertoilmauunissa 130 astetta).
  • Sekoita taikinan kuivat aineet kulhossa.
  • Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää siihen öljy. Kaada kiehuva vesi-öljyseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  • Kaada massa pellille leivinpaperin päälle. Laita päälle toinen leivinpaperi ja kaulitse sen päältä taikina ohueksi levyksi.
  • Ripottele pinnalle suola ja paista uunin keskitasolla noin tunti tai tarvittaessa pidempään. Levyn pitää olla kovettunut.
  • Jäähdytä ennen paloittelemista.

Hunajainen aurajuustokreemi lohelle

2 dl kuohukermaa

120 g smetanaa

100 g aurajuustoa

½ tl sitruunapippuria

½ tl suolaa

1 rkl limenmehua

1 rkl hunajaa

  • Keitä kermaa ja murustettua aurajuustoa miedolla lämmöllä, kunnes aurajuusto on sulanut nesteeseen.
  • Jäähdytä.
  • Vispaa smetana vaahdoksi. Lisää loput aineet smetanaan.
  • Nostele lopuksi aurajuustokerma mukaan.
  • Tarkista maku.
  • Tarjoa paistetun lohen kanssa.
  • Sopii myös kasvispihveille.
Hunajakrokanttijäätelö

Hunajakrokanttijäätelö

Hunajakrokantti

3 rkl kuorellisia manteleita

3 rkl pähkinöitä

4 rkl sokeria

2 rkl hunajaa

  • Murskaa mantelit ja pähkinät karkeaksi rouheeksi.
  • Laita rouhe ja sokeri kattilaan.
  • Kuumenna miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.
  • Kun sokeri on lähes sulanut, lisää joukkoon hunaja.
  • Kuumenna massa notkeaksi, kumoa ja levitä leivinpaperin päälle. 

Vaniljajäätelö

4 dl täysmaitoa

½ vaniljatanko

4 keltuaista

1 ½ dl sokeria

5 dl kuohukermaa

  • Kuumenna maito kattilassa.
  • Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet maidon joukkoon. Lisää kattilaan myös tanko.
  • Keitä maitoa hiljalleen 5 min samalla sekoittaen.
  • Nosta liedeltä ja anna jäähtyä hetki.
  • Poista vaniljatangot.
  • Yhdistä sokeri ja keltuaiset. Lisää keltuaisseos maitoon.
  • Jatka seoksen kuumentamista samalla sekoittaen, kunnes seos sakenee ja muuttuu paksummaksi.
  • Nosta seoskattila heti sakeutumisen jälkeen jäähtymään isompaan kattilaan, jossa on kylmää vettä. Näin kypsyminen pysähtyy nopeammin.
  • Jäähdytä massa kunnolla kylmäksi.
  • Vaahdota kerma. Yhdistä joukkoon jäähtynyt vaniljamassa varovasti esim. nuolijalla nostellen.
  • Kaada seos jäätelökoneeseen ja valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeistuksen mukaan.
  • Kun jäätelö on valmista, lisää sen joukkoon murustettua hunajakrokanttia oman maun mukaan.
  •  Säilytä jäätelö pakkasessa tiiviillä kannella peitettynä, jotta maku säilyy hyvänä pidempään.

Gluteeniton hunajalla maustettu granola

250 g gluteenittomia kaurahiutaleita

250 g murskattuja pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja marjoja tai hedelmiä (oman maun mukaan)

½ dl rypsiöljyä

2 rkl hunajaa

1–2 tl kanelia

ripaus suolaa

  • Sekoita kuivat aineet kulhossa.
  • Kuumenna öljy ja hunaja pienessä kattilassa, kunnes se on sulanut tasaiseksi seokseksi.
  • Lisää öljy-hunajaseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita hyvin.
  • Lisää granolaseos tasaiseksi levyksi uunipellille, leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia (kiertoilmauuni 160 astetta)