Mitä uutta kuuluu maanviljelyyn ja eläintenhoitoon? Millaisia tutkimuksia tehdään koulutilan viljelymenetelmäkokeissa? Entä mitkä kaikki tuotantoeläimet eläintenhoidon opiskelija oppii tuntemaan perin pohjin? Tule poikkeamaan OKRA 2023 -maatalousnäyttelyssä Novidan osastolle D40, ja pääset kuulemaan lisää aiheesta ja myös Novidan maaseutuyrittäjän koulutuksesta (maatalousalan perustutkinto). Samalla näet myös reippaat pikkupossut!

Novidan Loimaan koulutilalla voi myös vierailla Okra-messujen aikana. Koulutilan koekentällä pääsee vertailemaan esimerkiksi eri kylvö- ja muokkausmenetelmien vaikutusta sadon määrään.

Viljat orastuneet, kasvit taimella

Koulutilalla kevätkylvöt on saatu päätökseen toukokuun lopulla hyvissä olosuhteissa. Viljat ovat orastuneet ja sokerijuurikas ja herne taimettuneet kauniisti. Nyt odotellaan sopivia sateita ja lämpimän kesäistä säätä.

– Peltoviljely on suurimmaksi osaksi ensimmäisen vuoden opiskelijoiden vastuulla.  He muokkaavat pellot, tekevät kylvöt ja huoltavat koneet. Opiskelijat laativat kasvukaudesta ja töistä myös raportin, sillä viljelyn suunnittelu ja pellolla tehtävien havaintojen kirjaaminen lohkokortteihin on tärkeä osa maanviljelijän työtä nykypäivänä, sanoo koulutilan isäntä Tuomas Levomäki.

Maatalousalan kolmivuotisen perustutkinnon ensimmäinen vuosi on kaikille samanlainen. Toisen ja kolmannen vuoden aikana aineita voi valita pitkälti oman kiinnostuksen mukaan. Novidan opetustarjontaan kuuluvat peltoviljely, eläintenhoito, metsätyöt, erilaisten koneiden käyttäminen, huolto ja korjaus sekä C1-ajokortti. Kaikkiin osioihin kuuluu käytännön työjaksoja teoriaa tukemaan.

Eläintenhoito vahvistaa asemiaan

Eläintenhoidon opinnot ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta. Koulutilan sikalan ohella opiskelijat pääsevät työskentelemään myös ympäristön maatiloille ja eläintiloille.  Näin opetusta voidaan tarjota laaja-alaisesti monen eri tuotantoeläimen osalta: lammas, vuohi, siipikarja (muniva kana, broileri, kalkkuna), naudat (vasikat, sonnit, lypsylehmät, emolehmät), siat sekä hevonen ja myös lemmikit (kissat, koirat, kanit, jyrsijät, matelijat).

– Nuoret opiskelijamme ovat motivoituneita ja hyvällä asenteella varustettuja. Heidän kanssaan on mukava tehdä töitä, ja he myös työllistyvät hyvin valmistumisensa jälkeen. Perustutkinto antaa valmiudet myös jatko-opintoihin, kertoo kotieläintuotannon opettaja Virpi Loivarinne.

Nuorten lisäksi Novidassa opiskelee aikuisopiskelijoita ilta- ja monimuotototeutuksissa. Osa valitsee koko tutkinnon, osa opiskelee tilanpidon jatkajaksi, eli suorittaa pakollisen oppimäärän, jotta voi ottaa oman maatilan haltuun. Tilanpidon jatkaja -iltakoulutus alkaa seuraavan kerran elokuussa.

Maatalouden opiskelijat ovat OKRA-messuilla Novidan osastolla työvuoroissa esittelemässä alaa ja koulutusta. Samalla heille kertyy hyvää kokemusta asiakaspalvelusta. 

Novidan OKRA-osasto on D40, tervetuloa!

Novida näkyy messuilla maatalousalan lisäksi myös muiden koulutusten osalta. Esillä ovat erityisesti työelämäpalvelut ja oppisopimukset. Logistiikka-ala tuo osastolle maamerkiksi Novidan rekka-auton ja kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoiden valmistama grillisavustin on arvonnan palkintona. Järjestämme myös Instagram-kilpailun arvokkaan palkinnon kera.

OKRA 2023 -maatalousnäyttely järjestetään Oripäässä heinäkuussa 5.–8.7.2023. Messuovet ovat avoinna joka päivä klo 9–17. Novidan osasto sijaitsee D-alueella osasto D40. Katso kartta. Tarjoamme messukävijöille lähdevettä ja arkipäivinä myös catering-alan opiskelijoiden loihtimia herkullisia maistiaisia.

Tervetuloa osastollemme tutustumaan!