Oppisopimus on monille nuorille ja aikuisille houkutteleva tapa yhdistää oppiminen ja työkokemus. Se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden hankkia ammatillinen pätevyys samalla, kun ansaitset palkkaa. Kerromme lyhyesti, mitä oppisopimus tarkoittaa ja miksi se voi olla hieno vaihtoehto perinteiselle koulutukselle.

Mikä on oppisopimus?

Oppisopimus on koulutusmuoto, jossa opiskelija työskentelee opiskeltavan alan työtehtävissä työpaikassa samalla, kun hän opiskelee ja suorittaa tarvittavat koulutustehtävät. Tämä tarkoittaa, että oppisopimusyhteistyöhön osallistuvat oppilaitos, opiskelija ja työnantaja.

Kuinka se toimii?

  1. Työpaikka: Ensimmäinen askel on alakohtaisen työpaikan löytäminen
  2. Koulutussuunnittelu: Osapuolten kesken käynnistetään koulutuksen suunnittelu, ja laaditaan opiskelijalle henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (hoks).
  3. Oppimissopimus: on oppisopimusopiskelijan ja työnantajan välinen sopimus, jossa määritellään koulutuksen kesto, sisältö ja tavoitteet.
  4. Työskentely: Opiskelija työskentelee työpaikallaan ja oppii käytännön taitoja työssä, samalla kun hän suorittaa tietopuolisia opintoja oppilaitoksessa liittyen koulutukseensa.
  5. Ohjaus: Oppisopimusopiskelijalle nimetään työpaikkaohjaaja tai yrittäjän oppisopimuksessa mentori, joka auttaa opiskelijaa oppimaan ja kehittymään työssään.
  6. Oppilaitosopinnot: Opiskelija osallistuu säännöllisesti oppilaitoksessa järjestettäviin teoriaopintoihin, jotka tukevat opiskelijan käytännön työtä.

Miksi valita oppisopimus?

  • Käytännön kokemus:. Opiskelija oppii tärkeitä taitoja ja saa kokemusta oikeasta työympäristöstä.
  • Palkka: Oppisopimusopiskelija saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa työskennellessään, mikä voi auttaa kattamaan elinkustannuksia.
  • Ammattitutkinto tai pätevyys: Valmistuttuaan oppisopimuksen kautta, opiskelijalla on ammatillinen pätevyys ja käytännön kokemus, mikä parantaa työllistymismahdollisuuksia.
  • Työllistymismahdollisuudet: Työnantajat arvostavat oppisopimuksen suorittaneita hakijoita, koska heillä on sekä teoreettista tietoa että käytännön taitoja
  • Kustannustehokkuus: Monille oppisopimus on kustannustehokas tapa hankkia koulutusta, sillä se voi vähentää mm. opintolainan tarvetta.

Oppisopimus on hieno tapa hankkia uusia taitoja ja etenemismahdollisuuksia omalla alallaan. Se tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden yhdistää oppiminen ja työskentely, ja se voi avata monia ovia urakehitykselle. Jos harkitset oppisopimusta, tutustu paikallisiin oppisopimusohjelmiin ja keskustele mahdollisuuksistasi työnantajan kanssa. Se voi olla ensimmäinen askel kohti menestyksekästä ammatillista uraa.

Lisätietoja: novida.fi/oppisopimus