Kuntayhtymäjohtaja tiedottaa

Koronavilkun päivitys ja hälytykset
Koronavilkkusovellusta on päivitetty 19.11. uusilla ominaisuuksilla. Useissa matkapuhelimissa päivitys tapahtuu automaattisesti. Jotta voit olla varma, että käytössäsi on uusin sovellus, mene Play Kauppaan, hae sieltä Koronavilkkusovellus ja tee päivitys. Toimenpide on erittäin helppo ja nopea suorittaa. Kaikkiin työnantajan puhelimiin ei valitettavasti pysty asentamaan Koronavilkkua. Koronavilkku kannattaa asentaa myös omaan henkilökohtaiseen puhelimeen.

Tutustu huolella Koronavilkku sovellukseen avaamalla sovellus matkapuhelimestasi. Sieltä saat hyödyllistä tietoa sovelluksesta ja sen käytöstä. Tarkista tarvittaessa Koronavilkkusovelluksen asetuksista, että altistumisilmoitus on käytössä. Se on automaattisesti käytössä, jollet ole sitä erikseen pois ottanut. Myös matkapuhelimesi omia sovelluksia muuttamalla voit vaikuttaa mm. siihen, kuinka puhelimesi ilmoittaa sinulle mahdollisesta altistumisesta (ääni, värinä). Suosittelemme, että epidemian tässä vaiheessa käyt päivittäin katsomassa, onko Koronavilkkuun tullut viestiä. Lisätietoja sovelluksen toiminnasta matkapuhelimessasi antaa tarvittaessa kuntayhtymän it-tuki.

Jos Koronavilkku hälyttää, toimi hälytyksen mukana tulevan ohjeen mukaan. Hälytys ei ole ”lääkäri” eikä kerro mitään tartunnasta hälytyksen saaneella. Hälytys kertoo ainoastaan, että positiivisen testituloksen saanut ja siitä Koronavilkkuun ilmoittanut henkilö on ollut jossain vaiheessa hälytyksen saaneen lähettyvillä. Hälytys ei myöskään ole työnantajan määräys työntekijälle. Jos hälytyksen saanut ei oireile, ei hälytyksen saaminen tarkoita opiskelijan koulusta tai työntekijän töistä pois jäämistä, automaattisesti etäopiskeluun tai etätyöhön siirtymistä eikä edellytä koronatestiin menoa. Useat kunnat eivät tee testiä ihmiselle, joka ei oireile. Kuntayhtymän henkilökunnan ja opiskelijoiden koronatestit tekee työntekijän ja opiskelijan kotikunta.

Hälytyksen saatuasi noudata näitä ohjeita 10 päivän ajan:

  • Ilmoita asiasta lähiesimiehellesi.
  • Opiskelija ilmoittaa asiasta opettajalle tai ryhmänohjaajalle.
  • Tarkkaile vointiasi. Jos sinulla ilmenee yksikin koronavirustautiin sopiva oire, ota mahdollisimman pian yhteyttä kuntasi terveydenhuoltoon ja hakeudu kuntasi koronatestiin. Koronavirustautiin sopivia oireita ovat haju- tai makuaistin muutos, hengitysvaikeus, yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, päänsärky, lihaskivut, ripuli tai vatsakipu ilman muuta ilmeistä syytä.
  • Vältä tarpeettomasti tapaamasta muita ihmisiä.
  • Huolehdi käsihygieniasta, noudata Novidan koronaohjeita ja käytä kasvomaskia.
  • Vältä julkisia paikkoja ja liikennevälineitä. Jos joudut liikkumaan julkisilla paikoilla, pidä muihin ihmisiin etäisyyttä vähintään kaksi metriä. Jos et pysty pitämään riittävästi etäisyyttä, käytä kasvomaskia.
  • Anna toisen henkilön hoitaa ruokaostokset ja muu asiointi kodin ulkopuolella, jos mahdollista.
  • Jos yskit tai aivastat, suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla. Laita käytetty nenäliina jäteastiaan ja pese kätesi vedellä ja saippualla tai käytä käsihuuhdetta. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan.
  • Tee etätyötä, jos mahdollista. Etätyön tekemisestä sovitaan lähiesimiehen kanssa. Opiskelija sopii asiasta ryhmänohjaajan kanssa.
  • Älä tule sairaana töihin tai kouluun.

Lisätietoja antavat lähiesimiehet, rehtorit ja koulutuspäälliköt.

Yhtymähallitus päätti
– Hannu Niirasen sopimusrikkomusta koskeva korvausvaade on aiheeton ja kaikilta osin perusteeton
– työyhteisöä kehittävinä toimenpiteinä toteutetaan: 1. Henkilöstön jaksamista ja riittävyyttä, 2. Yhteisöllisyyden ja arvostuksen lisäämistä lähityöyhteisössä, 3. Tyhy toiminnan kehittäminen ja lisääminen lähityöyhteisössä
– kuntayhtymä liittyy Hanselin puitesopimuksella televiestinnän liittymä- ja liikennesopimukseen
– hyväksyi vuoden 2021 talousarvion ja taloussuunnitelman 2022-2023 ja esittää niitä edelleen yhtymävaltuuston hyväksyttäväksi
– päätti SORA-toimielimen jäsenistä ajalle 1.1.2021-31.12.2023
– antoi lausunnon maa- ja metsätalousministeriölle hallituksen esitysluonnoksesta laiksi eläinten kuljetuksesta annetun lain muuttamisesta
– päätti hyväksyä ammatillisten neuvottelukuntien jäsenmuutokset ajalle 24.11.2020-31.7.2021
– myönsi kaksi täyttölupaa Oma Polku -hankkeen hanketyöntekijöiksi
– myönsi täyttöluvan logistiikan tuntiopettajan virkasuhteeseen toistaiseksi
– merkitsi tiedokseen viranhaltijapäätökset ajalta 19.10.-15.11.2020
Lisätietoja antaa kuntayhtymäjohtaja puh. 040 900 8450.

OKM:n valtionosuuspäätös
Kuntayhtymän vuoden 2020 opiskelijavuodet ovat merkittävästi suuremmat mihin vuoden 2018 opiskelijavuosiin perustuva varsinaisen suoritepäätöksen valtionosuudet oikeuttavat. OKM on myöntänyt kuntayhtymälle lisää valtionosuutta vastaamaan vuoden 2020 toteutunutta opiskelijavuosimäärää. Vuoden 2020 valtionosuuden kokonaismäärä käyttökustannuksiin on 19.7 M€. Lisätietoja antaa kuntayhtymäjohtaja puh. 040 900 8450.

Rehtorit ja apulaisrehtorit tiedottavat

Saiturin Joulun -livestream lähetys Novidan henkilökunnalleen
Tampereen Teatteri käynnistää esitysten live-striimaukset. Ensimmäiset suorat lähetykset nähdään joulun kestosuosikista, Saiturin joulusta. Jo vuodesta 2012 täysille katsomoille esitetty joulunäytelmä live-striimataan joulukuussa kolme kertaa Novidan henkilökunnalle:

perjantaina 18.12. klo 18.15
maanantaina 21.12. klo 14.45
tiistaina 22.12. klo 18.15

Esitys on katsottavissa vain suorana lähetyksenä edellä mainittuina ajankohtina, siitä ei muodostu myöhemmin katsottavaa tallennetta.

Striimilähetyksissä (suorat lähetykset) pääset myös kurkistamaan, mitä teatterin kulisseissa tapahtuu ennen esitystä, esityksen aikana ja esityksen jälkeen. Lähetys alkaakin 15 minuutin etkoilla. Ennakkoon kuvattujen etko-, jatko- ja väliaikaohjelman juontajina toimivat näyttelijämme Jukka Leisti ja Elisa Piispanen.

Lisätietoa esityksestä linkistä: https://tampereenteatteri.fi/2020/11/25/tampereen-teatteri-kaynnistaa-live-striimaukset/

Kerro oheisen linkin kautta mihin näytökseen haluat oman lippusi keskiviikkoon 2.12. klo 16 mennessä: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=Kbjq97V7mE-xVwr09p_CRFzET8SpkOxNhmxAGv1px49UMThaTkE3UFAwMkpYVFZJUDdYWUFYU1BCTi4u
Jouluterveisin tyhy -toimikunnan puolesta Petri Lähde.

Video- ja valokuvaaminen Novidan tiloissa ja rakennusten alueilla
Ammatillinen oppilaitos ja lukio ovat lain mukaan julkisia paikkoja. Oppilaitoksella on tietyin rajauksin oikeus päättää millä tavalla ja missä kanavissa sen tiloja, laitteita ja oppimisympäristöä esitetään. Pedagoginen rehtori vastaa Novida – ammattiopisto ja lukion markkinoinnista sekä oppimisympäristön turvallisuudesta. Koska on ollut epätietoisuutta minkälainen markkinointi ja julkisuus on luvallista oppilaitoksen tiloissa ja sen tapahtumissa, on syytä asettaa sille selkeät säännöt. Pedagoginen rehtori on tehnyt viranhaltijapäätöksen 107/2020, jossa kaikenlaisten videoiden kuvaaminen kielletään Novida – ammattiopisto ja lukion tiloissa ja sen ulkoalueilla niin oppituntien aikana kuin oppilaitoksen järjestämissä tapahtumissakin, ellei siihen erikseen Novidan henkilökunta anna lupaa. Toisesta henkilöstä otettua valokuvaa tai videota ei saa julkaista ilman tämän lupaa internetissä, sosiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa.

Opetushallitus on vuonna 2017 antanut ohjeen, joka on luettavissa osoitteessa:
https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/183993_tietokoneen_kannykan_ja_muiden_mobiililaitteiden_kayttoon_liittyvista_oikeuk.pdf

Koulu on julkinen paikka ja valokuvaamista, videointia ja nauhoittamista ei voida opetuksettomana aikana kokonaan kieltää. Hyviin tapoihin kuuluu, että henkilö kysyy luvan toiselta henkilöltä ennen kuvan tai videon ottamista. Pukuhuone-, wc- ja muissa vastaavissa tiloissa kuvaaminen loukkaa yksityisyyttä. Rikoslaissa on säädetty rangaistavaksi kuvaaminen näissä tiloissa.

Koulu voi rajoittaa järjestyssäännöissä kuvaamista tiettyyn pisteeseen asti, mutta ei kieltää sitä koulun alueella kokonaan. Myöskään älypuhelinten tuomista koululle ei voida kieltää. Mahdollisten rajoitusten rikkominen ei kuitenkaan muodosta rikosoikeudellista vastuuta, vaan voi johtaa lähinnä koulun omiin kurinpitotoimenpiteisiin.

Kuvaaminen tai nauhoittaminen voi häiritä opetustilannetta. Kaikki työntekijämme eivät myöskään halua tulla kuvatuiksi. Materiaalin kuvaaminen ja nauhoittaminen on eri asia kuin julkaiseminen. Etukäteen on kysyttävä lupa kuvaamiselle tai nauhoittamiselle ja kuvien julkaisemiseen.

Julkisena paikkana seuraavissa Novidan tiloissa voi kuvata ja äänittää ilman lupaa: Novidan yleiset tilat, joihin on vapaa pääsy, ruokalat, porraskäytävät, parkki- ja piha-alueet.

Kuvaus- ja äänityslupa sekä lupa kuvien julkaisemiseen tarvitaan rehtorilta, apulaisrehtorilta tai koulutuspäälliköltä seuraavissa paikoissa: sisätilat, esim. luokat, joihin ei ole vapaata pääsyä, henkilökunnan virkistys- ja taukotilat, Novidan sisäiset työkokoukset.

Kuvaaminen on kielletty kaikissa Novidan sosiaalitiloissa kuten pukuhuoneet ja wc-tilat. Opiskelijoiden ja asiakkaiden kuvaamiseen luvan antaa täysi-ikäinen asiakas itse. Alaikäisten kuvaamiseen tarvitaan huoltajalta kirjallinen lupa sekä lupa alaikäiseltä itseltään. Opetushallitus on vuonna 2017 antanut ohjeen, joka on luettavissa osoitteessa:
https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/183993_tietokoneen_kannykan_ja_muiden_mobiililaitteiden_kayttoon_liittyvista_oikeuk.pdf
Lisätietoa antaa pedagoginen rehtori Petri Lähde puh. 040 900 1340.

Päälliköt tiedottavat

OLO-hanke käynnistyy
OLO – Oikeus Laadukkaaseen Ohjaukseen on OPH:n rahoittama 23 oppilaitoksen verkostohanke, jonka koordinaattorina toimii Länsirannikon Koulutus Oy, WinNova. Hanke käynnistyy joulukuussa, ja sillä on toteutusaikaa 30.6.2022 asti. Toimenpiteillä kehitetään ennen opintojen aloitusta, opintojen aikana ja opintojen jälkeen tapahtuvaa ohjausta huomioiden myös tuleva oppivelvollisuuden laajentuminen. Novidan kokonaisbudjetti on n. 85 000 €. Lisätietoja antavat laatupäällikkö Anne Mähönen puh. 044 771 4890 ja pedagoginen rehtori Petri Lähde puh. 040 900 1340.

Yleisiä tiedotteita

Kohta on aika avata joulun ensimmäiset joulukalenteriluukut!
Onko sinulla jo oma joulukalenteri ostettuna? Tule jännittämään mitä Novidan kansainvälisyys joulukalenterin luukuista paljastuu.
Luvassa on ainakin tietoa Novidan kansainvälisyystoiminnasta, kokemuksia opiskelijavaihdoista, vauhdikkaita videoita sekä virtuaalimatkoja kaupunki- ja muihin kohteisiin. Luukut kannattaa avata joka päivä, varsinkin viimeisestä, jouluaaton luukusta, arvotaan kaikkien kv visailuun oikein vastanneiden kesken hienoja palkintoja. Hyppää kansainväliseen seikkailuun joulun jokaisena päivänä, jouluaattoon asti osoitteessa: https://www.thinglink.com/video/1385921460911996931
Hyvää joulua!/Merry Christmas!/God Jul!/Frohe Weihnachten!/Buon Natale!
Toivottavat kv opettajat Susanna, Marika, Sanni ja Suvi.

Joulun Taikaa -joulumyyjäiset
Joulun Taikaa -joulumyyjäiset järjestetään Myllykyläntien sisäpihalla keskiviikkona 9.12., klo 12-15. Myyjäisissä mm.:
* Joululeivonnaisia ja -laatikoita, joita voi myös tilata ennakkoon osoitteessa novida.fi/ajankohtaista
* Hius- ja kauneudenhoitoalan tuotepaketteja ja lahjakorttien myyntiä
* Artesaani opiskelijoiden käsitöitä
Buffetista makkaraa, glögiä, kahvia, pullaa. Tervetuloa!

Yhtymähallituksen 24.11.2020 kokouksen pöytäkirja
Yhtymähallituksen kokouksen pöytäkirja on luettavissa Novidan www-sivuilla kohdassa koulutuskuntayhtymä/hallinto ja päätöksenteko yhtymähallituksen pöytäkirjat. Lisätietoja antaa kuntayhtymäjohtaja puh. 040 900 8450 ja talous- ja hallintojohtaja puh. 040 900 1322.

Kuvia ja tapahtumia

Tule Loimaan Joulutorille
Loimaan seudun yrittäjänaiset ja Novida Loimaan merkonomiopiskelijoiden tiimi järjestävät turvallisuusohjeet huomioiden Loimaalla Joulutorin, Vesikoskenkatu 14, lauantaina 12.12.2020 klo 10 – 17. Opiskelijat tekevät tapahtumajärjestelyjä, somistavat toria ja esittelevät Novidan teltassa koulua sekä voisivat myös myydä jotain.
Torilla on myytävänä muissakin kojuissa jouluisia herkkuja ja käsitöitä. Yrittäjänaiset järjestävät kaunein joulukuusi äänestysarvonnan ja myyvät glögiä ja pipareita. Loimaan Soittokunta soittaa jouluista musiikkia. Myös joulupukki saattaa pistäytyä paikalla.
Olisiko sinulla ohjelmaa torille? Tai myytävää? Tai haluaisivatko opiskelijat tulla myymään torille jotain? Ole pian yhteydessä Kati Jaloon: kati.jalo@novida.fi , puh. 040 900 1333.


Uudenkaupungin toimipaikan rakennusalan työmaa Kovelinkujalla alkaa hahmottua omakotitaloksi.