Opiskele ammatti

Ammattioppilaitoksessa opiskeleminen on monimuotoista ja aivan erilaista kuin opiskeleminen peruskoulussa. Nyt tähtäimessä on oikea ammatti ja työpaikka!

Suurin osa oppimisesta tapahtuu itse tekemällä ja kokeilemalla. Yhteys työelämään on vahvasti mukana koko opintojen ajan. Kaikissa tutkinnoissa vietät ainakin puoli vuotta opiskeluajastasi työelämässä oppien ja näyttöjä suorittaen.

Ammatillisen perustutkinnon rinnalla voit suorittaa lukio-opintoja aina ylioppilastutkintoon saakka. Lisäksi tarjoamme sinulle myös mielenkiintoisia mahdollisuuksia kansainvälistymiseen ulkomaan työssäoppimisjaksojen kautta.

Kaksoistutkinto

Jos mietit tekisikö ammatillisen tutkinnon vai ylioppilastutkinnon, tee molemmat!

Novidassa opiskelevalla on mahdollisuus suorittaa ammatillisen kolmivuotisen perustutkinnon yhteydessä ylioppilastutkinto. Huom! Viides kirjoitettava aine tulee pakolliseksi 2022 alkaen. Ylioppilastutkinto suoritetaan kirjoittamalla ylioppilaskirjoituksissa äidinkieli, ruotsi, englanti ja lyhyt matematiikka sekä joku reaaliaine (terveystieto, maantiede, kemia, yhteiskuntaoppi, uskonto/elämänkatsomustieto, biologia, filosofia, historia, fysiikka tai psykologia). Jos ruotsin tai matematiikan jättää tutkinnosta pois, tulee kirjoittaa pakollisena vielä toinen reaaliaine tai toinen vieras kieli.

Opinnot etenevät henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan ja ne suoritetaan yhteistyössä Novidan Loimaan lukion kanssa.

Tutkinnot valmistuvat kolmessa tai neljässä vuodessa henkilökohtaisesta osaamisen kehittämissuunnitelmasta riippuen.

Opintoihin hakeudutaan opintojen alussa pidettävässä lukioinfossa.

Lukion kursseja opiskellaan seuraavissa oppiaineissa:

* äidinkielessä
* lyhyessä matematiikassa
* englannissa
* ruotsissa

Huom! Reaaliaineiden kursseihin ei tarjota opetusta. Yo-kirjoituksiin valmistaudutaan suorittamalla lukiokursseja itsenäisenä opiskeluna Novidan Loimaan lukion reaaliaineiden opettajille tai opiskelemalla kurssien asioita itsenäisesti.

Ylioppilaskirjoitukset toteutetaan yhteistyössä Loimaalla Novidan lukion kanssa sekä Liedon ja Uudenkaupungin lukioiden kanssa.

AMK-opinnot
Hakija, joka on suorittanut sekä ammatillisen perustutkinnon että ylioppilastutkinnon, voi yhteishaun kautta hakea ammattikorkeakouluun
* ylioppilastutkinnon perusteella
* ammatillisen perustutkinnon perusteella

Yliopisto-opinnot
Yliopistojen valintamenettelyissä on eroja ja ne kannattaa tarkistaa kunkin koulutusohjelman ja yliopiston osalta.

AMK-opintoja perustutkinto-opintojen aikana

Voit opiskella Novidassa amk-opintoja jo perustutkinto-opintojesi aikana

Mitä hyötyä amk-opinnoista on?

  • Pääset kokeilemaan, millaista opiskelu korkeakoulussa on ja mitä taitoja se vaatii.
  • Voit sisällyttää opinnot sekä toisen asteen tutkintoon että ammattikorkeakoulututkintoon ja nopeuttaa valmistumistasi.
  • Saat paremmat valmiudet pärjätä amk-pääsykokeessa sekä amk-opinnoissa.

Miten amk-opintoja voi opiskella?

  • Tutustu ammattikorkeakoulujen tarjontaan ja lue opintojaksojen kurssikuvaukset ennen ilmoittautumista. Voit etsiä kiinnostavia avoimen ammattikorkeakoulun kursseja kaikista ammattikorkeakouluista. Valitse mielellään verkkokursseina toteutettavia kursseja.
  • Kun olet löytänyt mielenkiintoisen kurssin, ota yhteyttä opinto-ohjaajaasi ja selvitä, saatko sisällytettyä opinnot osaksi ammatillisen perustutkinnon opintojasi.
  • Ilmoittaudu opintoihin avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Jos kurssi on maksullinen, maksa kurssi ensin itse. Toimita kuitti maksusta opinto-ohjaajalle, niin oppilaitos maksaa sinulle ilmoittautumismaksun takaisin.

Tukea amk-opintoihin

  • Voit hyödyntää opinnoissasi etäopiskelupiste Pointin tai Hubin tiloja.
  • Pointissa on viikottain paikalla ohjausresurssi, jolta voit kysyä neuvoja amk-opintojen suorittamiseen. Ohjausresurssin läsnäoloaikana on mahdollisuus käyttää Novidan tietokoneita. Ohjausresurssin läsnäoloajat näet varauskalenterista.

Novidassa voit opiskella seuraaviin ammatteihin